NagelsvampSå här ser inte nagelsvamp ut!


Men börjar du få nagelsvamp så kan dina tånaglar se ut så här!
Och behandlar man inte svampinfektionen så kan det till slut bli så här!


"Att bara säga eller höra ordet nagelsvamp kan tyckas äckligt eller obehagligt för vissa, men jag tycker det är intressant och mycket givande yrkesmässigt att behandla ledsna fötter tills dom blir mjuka, fina och glad igen!"


Nagelsvamp beror på en infektion av hudsvamp (tinea unguium) på nageln.

Du märker att du har fått nagelsvamp om dina tånaglar blir missfärgade, tjockare och/eller börjar skiva sig. Nagelsvamp kan också klia och svida.

Ett vanligt tecken på nagelsvamp är också att nageln blir gulfärgad och porös. Både tånaglar och fingernaglar kan drabbas.

Nagelsvamp är vanligast hos vuxna och ovanligare bland barn. 

Alla som vistas mycket i gemensamma omklädningsrum och våtrum, duschar och liknande löper större risk att smittas av nagelsvamp.

Nagelsvamp orsakas av trådsvampar som lever på döda hudlager på nageln. Svampen smittar via sporer och kan spridas från människa till människa men vi är olika mottagliga. 

Vissa förutsättningar i miljön, som fuktiga och varma fötter i kombination med uppluckrad hud eller förändrad bakterieflora i huden, gör att nagelsvampen lättare får fäste. 

Det första som händer är att vi egentligen drabbas av fotsvamp som i sin tur kan leda till nagelsvamp om man inte sätter in behandling i tid. Det är inte heller alla som kan utveckla nagelsvamp, många drabbas istället enbart av fotsvamp.

Själva behandlingen skiljer sig åt beroende på om det är tånaglar eller fingernaglar som har drabbats.  Fingernaglar innebär en mer aktiv behandling som ofta kräver tabletter med svampdödande medel.

Vid nagelsvamp på tånaglarna kan mer lokala preparat, ofta under lite längre tid, vara bästa lösningen.

Behandling:

Tålamod och engagemang: Det är dags att sluta gömma dina fötter, för att stoppa och ta bort nagelsvamp från ditt liv för gott. Detta är inte en snabb process och kan ta veckor att helt ta bort svampinfektionen och återställa tydliga, friska naglar. Med tålamod, hängivenhet kommer du att nå ditt mål.

Riktlinjer:

Hoppa inte över dagar: Att ta bort nagelsvamp kräver ca: 5 minuter två gånger om dagen.

Följ Exakt: Optimala resultat uppnås endast om du följer instruktionerna för preparatet som används noggrant och korrekt.

Nödvändiga tillbehör: Behandlingen kräver att du har en ren yta för behandling och applicering, nagelklippare, en nagelfil och en medicinsk produkt för behandling av svamp, köpes på Apotek eller via recept från Läkare.

Förbered dina naglar:

Observera: Rengör alla ytor och verktyg som kommer att komma i kontakt med dina naglar. Verktyg bör tvättas mellan varje infekterad nagel.

Avlägsna överskott på nageln:

Klipp naglarna: Klipp de infekterade naglar så lågt som möjligt utan att orsaka någon smärta.

Fila naglarna: Använda en nagelfil, fila toppen lätt, sidorna, och framför dina naglar.

• Syfte: Nagelsvamp lever och växer i nagelbädden, direkt under nageln. Nageln tjänar faktiskt att skydda svampen så det är viktigt att ta bort så mycket av denna barriär som möjligt innan behandling.

Blötlägg två gånger dagligen:

Morgon och kväll: I ett badkar, handfat, eller ren hink, placera infekterade tår eller fingrar i varmt vatten och låt dra i några minuter tills fötterna känns mjuka..

Syfte: Varmt vatten lossar huden runt naglarna och möjliggör en mer grundlig rengöring och behandling att tränga lättare.

Tvål och Skrubb:

Tvätta med tvål: Tvätta noga alla tår och omsorgsfullt med tvål.

Skrubba kraftfullt: Skrubba dina tår och/eller fingrar kraftigt med fokus på naglarna och områden i direkt anslutning. Applicera tryck för att lossa huden så mycket som möjligt. Var försiktig med känsliga områden.

Syfte: Noggrann tvättning och skrubbning skapar en idealisk miljö för behandling och penetration av det medicinska preparat som används.

För bästa resultat bör man parallelt med behandlingen även gå till en Med. Fotterapeut som kan hjälpa till att rensa och slipa bort så mycket av den angripna delen av nageln som möjligt och tvätta nageln med mykoshämmande medel. Detta bör man göra var 4:e vecka. 

Det kan också vara lätt att förväxla nagelsvamp med andra nagelbesvär såsom klonagel eller tjock nagel (kartnagel).

För att vara helt säker på att det är nagelsvamp kan man ta en odling på en nagelbit. Prata med din vårdcentral om detta.

        © MO 2013